Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008

9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΕΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δ.Σ. του Σύλλογου Δ/Ν Πύργου μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Δημάρχου Πύργου σχετικά με τη χρήση του κτιρίου του παλαιού Μανωλοπούλειου Νοσοκομείου, οι οποίες προκάλεσαν έκπληξη και αιφνιδιασμό σε όλα τα μέλη του, σε έκτακτη συνεδρίασή του, ομόφωνα αποφάσισε τοποθετούμενο επί του θέματος να αναφέρει τα παρακάτω:

Είναι γνωστό σε όλους πως η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη της δυτικής πλευράς της πόλης του Πύργου οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας, πριν αρκετά χρόνια, ενός νέου σχολείου, του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα τρία μεγάλα σχολεία της περιοχής και να καλυφθούν οι ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου μαθητικού πληθυσμού.

Οι προσπάθειες των φορέων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την κατασκευή κτιρίου για το σχολείο αυτό (ένα σχολείο – φάντασμα που εδώ και χρόνια έχει δασκάλους αλλά όχι στέγη) είναι γνωστές και περιγράφονται στη σωστή τους διάσταση σε πρόσφατο δημοσίευμα του Δ/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ηλείας.

Η αλήθεια είναι ότι τα δυο τελευταία χρόνια ο Δήμος Πύργου, δια του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου, και η Νομαρχία Ηλείας, δια των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, σε κοινές τους συσκέψεις συναποφάσισαν τη στέγαση του 9ου Δημ. Σχολείου στο παλαιό Μανωλοπούλειο που προορίζεται για σχολική στέγη.

Η απόφασή τους αυτή κοινοποιήθηκε και στον Ο.Σ.Κ. και στο ΥΠ.Ε.Π.Θ. (υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα) και έτσι η κατασκευή του 9ου Δημ. Σχολείου εξαιρέθηκε από το 5ετές πρόγραμμα σχολικής στέγης του Ο.Σ.Κ.

Τώρα, όχι μόνο ανατρέπεται αυτός ο σχεδιασμός με τις δηλώσεις του κ. Δημάρχου, αλλά ο ίδιος ο Δήμαρχος δηλώνει άγνοια της συγκεκριμένης απόφασης αν και μετείχε ο ίδιος και ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας Αντιδήμαρχος κ. Ντοάς στις προαναφερθείσες συσκέψεις.

Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι Δήμος και Νομαρχία σταθμίζοντας άλλους παράγοντες έχουν δικαίωμα να αναπροσαρμόζουν θέσεις και αποφάσεις αλλά όταν το κάνουν πρέπει να προτείνουν ταυτόχρονα εναλλακτικές λύσεις άμεσα πραγματοποιήσιμες.

Ο Σύλλογος Δ/Ν Πύργου δηλώνει πως ο εκπαιδευτικός κόσμος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δε θα δεχτεί καμιά απόφαση ανατροπής του αρχικά συμφωνημένου σχεδιασμού σε βάρος του 9ου Δημ. Σχολείου αν αυτή δε συνοδεύεται από άμεσα πραγματοποιήσιμη και μόνιμη εναλλακτική λύση (εμείς έχουμε ήδη καταθέσει αρκετές προτάσεις).

Οι αρμόδιοι του Δήμου και της Νομαρχίας οφείλουν πλέον με σοβαρότητα να δουν συνολικά το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην πόλη μας, καθώς η περίπτωση του 9ου Δημοτικού μπορεί να είναι η πιο χαρακτηριστική αλλά δεν είναι η μόνη, στο πλαίσιο του γενικότερου οικιστικού σχεδιασμού και στη βάση των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης και της τοπικής κοινωνίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΠΥΡΓΟΥ                                               Πύργος 05/09/2018...