Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 2ο

ΘΕΜΑ 1ο : ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Στον πίνακα της τελευταίας σελίδας φαίνεται η κατανομή αρμοδιοτήτων στα μέλη του Δ.Σ. με τα απαραίτητα στοιχεία για την επικοινωνία των μελών του Συλλόγου με το Δ.Σ. Στην τελευταία στήλη του πίνακα φαίνεται ο τομέας ευθύνης κάθε μέλους, σύμφωνα και με το πρόγραμμα δράσης του Δ.Σ., έτσι ώστε οι συνάδελφοι που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις αντίστοιχες Επιτροπές – ομάδες εργασίας του Συλλόγου να επικοινωνήσουν μαζί τους.

ΘΕΜΑ 2ο : ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ – ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Το Δ.Σ., σε εφαρμογή του Προγράμματος Δράσης του Δ.Σ. και του Συλλόγου, αποφάσισε τη συγκρότηση των παρακάτω επιτροπών - ομάδων εργασίας με σκοπό την πραγμάτωση των στόχων που τίθενται στο Α΄ μέρος του Προγράμματος. Σε κάθε επιτροπή έχουν τεθεί υπεύθυνοι - μέλη του Δ.Σ (βλ. ΘΕΜΑ 1ο και επόμενη σελίδα). Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου να πλαισιώσουν αυτές τις επιτροπές και να δραστηριοποιηθούν μέσα απ’ αυτές δηλώνοντας τη συμμετοχή τους μέσα στο επόμενο 10ημερο.

Επιτροπή Πολιτισμού: Αντικείμενό της ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η ενίσχυση δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών, του Συλλόγου ή ομάδων μελών του, που έχουν σχέση με τον πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, η συνεργασία με τοπικές αρχές και φορείς για ζητήματα πολιτισμού. Προτείνει στο Δ.Σ. δράσεις για τον πολιτισμό και δρα μετά από έγκρισή του ή υλοποιεί αποφάσεις του.

•Επιτροπή Οικολογίας και Περιβάλλοντος: Σχεδιάζει και προτείνει στο Δ.Σ. δράσεις για το περιβάλλον, παρακολουθεί και επεμβαίνει, μετά από έγκριση του Δ.Σ., σε τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα, αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον και την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

•Επιτροπή διαχείρισης ιστολογίου ή ιστοσελίδας: Αντικείμενό της η ανάρτηση των αποφάσεων του Δ.Σ. του Συλλόγου και της Δ.Ο.Ε. , των δράσεων του Συλλόγου, κειμένων και απόψεων των παρατάξεων, συλλογικά κείμενα των Επιτροπών ή των Ομάδων Εργασίας και μελών του Συλλόγου χωρίς αποκλεισμούς και λογοκρισία, έτσι ώστε το ιστολόγιο ή η ιστοσελίδα να καταστεί βήμα ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής ιδεών. Μέλη της Επιτροπής, εκπρόσωποι των παρατάξεων ορίστηκαν οι: Αθανάσιος Κατσίμπελης από τη ΔΑΚΕ, Γιώργος Πικέας από την ΠΑΣΚ, Κώστας Τερλεπάνης από την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και Νίκος Μαρκόπουλος από την ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η επιτροπή μπορεί να πλαισιωθεί και από όσους συναδέλφους επιθυμούν και έχουν ή θα ήθελαν να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις.

•Επιστημονική Παιδαγωγική Επιτροπή: Με αντικείμενο την έρευνα και την επεξεργασία εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών θεμάτων με σκοπό τη διατύπωση έγκυρων και τεκμηριωμένων θέσεων του Συλλόγου, την οργάνωση εκδηλώσεων σχετικών με τα παραπάνω. Θα ήταν καλό μέσα από αυτή την επιτροπή να δραστηριοποιηθούν όσα από τα μέλη του Συλλόγου διαθέτουν μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακό ή άλλο ανώτερο τίτλο σπουδών.

•Συντακτική Επιτροπή: Αντικείμενό της είναι η πραγματοποίηση περιοδικής έκδοσης με θέματα εκπαιδευτικά-παιδαγωγικά, ιστορικά-λαογραφικά, λογοτεχνίας και εικαστικών τεχνών, αξιοποιώντας της εργασίες των άλλων επιτροπών ή μελών του Συλλόγου και τοπικών δημιουργών, ερευνητών και διανοητών.

•Επιτροπή Αθλητισμού: Διοργανώνει εκδηλώσεις αθλητικού χαρακτήρα. Κύριος σκοπός της για τη φετινή χρονιά η διοργάνωση του Πανελλήνιου Τουρνουά Ποδοσφαίρου Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. που έχει από πέρσι αναλάβει ο Σύλλογός μας. Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Τουρνουά έχουν μέχρι τώρα οριστεί οι: Δημήτρης Κρανίτης (Σχολικός Σύμβουλος και Αρχιδιαιτητής Ηλείας), Κώστας Κούλης, Θέμης Μαντάς, Αντώνης Χρυσανθακόπουλος και Δημήτρης Μπατζάκας (από το Σύλλογο Εκπ/κών Π.Ε. Ολυμπίας) και όλα τα μέλη του Δ.Σ. ενώ αναμένουμε την πλαισίωσή της και από άλλους συναδέλφους.

•Επιτροπή Οικονομικών-Συγκρότησης Απεργιακού Ταμείου: Ευθύνη της η μελέτη και διατύπωση προτάσεων για την ίδρυση Απεργιακού Ταμείου σε εφαρμογή των αποφάσεων της 28ης Γ.Σ. του κλάδου, αφού προηγηθούν οι προτάσεις από το Δ.Σ. της ΔΟΕ.

•Υπεύθυνοι συνδικαλιστικής ενημέρωσης σχολείων : Εκτός των παραπάνω επιτροπών, το Δ.Σ. ζητά από τους Συλλόγους Διδασκόντων των 4θεσίων και άνω σχολείων να ορίσουν και να γνωστοποιήσουν στο Δ.Σ., έως το τέλος Νοεμβρίου 2008, έναν υπεύθυνο συνδικαλιστικής ενημέρωσης ανά σχολείο με σκοπό την καλύτερη αμφίδρομη επικοινωνία των μελών του Συλλόγου και του Δ.Σ. ενώ το Δ.Σ. θα ορίσει σύντομα αντίστοιχους υπεύθυνους για ομάδες μικρότερων σχολικών μονάδων.


ΘΕΜΑ 3ο : ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου οργανώνει την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008, στο Συνεδριακό Κέντρο της Νομαρχίας Ηλείας, επιστημονική ημερίδα με θέμα:

«Καινοτομίες στην εκπαίδευση και εκπαιδευτικοί:
Από τη "δοσμένη" πραγματικότητα στην πρωτόβουλη δράση»

και τις παρακάτω εισηγήσεις:

Σπύρος Κρίβας: «Είναι δυνατή και σκόπιμη η εκπαιδευτική καινοτομία στο σημερινό σχολείο;»
Ευγενία Κολέζα: «Από το δάσκαλο που εφαρμόζει, στο δάσκαλο που σχεδιάζει: Η διδασκαλία των μαθηματικών στην τάξη"
Παντελής Κυπριανός: «Η παιδαγωγία ως επιστήμη και ως τέχνη»

Για το έργο των τριών εισηγητών - καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών και τις λεπτομέρειες της ημερίδας θα επανέλθουμε με νεότερη ενημέρωση.
ΘΕΜΑ 4ο : ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ
Σας στέλνουμε συνημμένα για ενημέρωση το νέο πλαίσιο δράσης του Δ.Σ. της ΔΟΕ και βρισκόμαστε σε αναμονή εξελίξεων μετά τη συνάντηση που θα έχουν εκ νέου τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.


ΘΕΜΑ 5ο : ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
Μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, το Δ.Σ. του Συλλόγου ομόφωνα αποφάσισε να εκδώσει την παρακάτω ανακοίνωση:


ΑΝΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ
Επειδή, οι δάσκαλοι επιμένουν, στο μετερίζι της σχολικής τάξης και των κοινωνικών αγώνων για δημόσια και δωρεάν παιδεία, να μεταδίδουν τη γνώση, τον πολιτισμό και να μπολιάζουν τις μικρές ψυχές με το όραμα για μια καλύτερη κοινωνία
Επειδή, ο Έλληνας δάσκαλος έκανε την οργή του για τις απαράδεκτες αμοιβές και συνθήκες εργασίας που του πρόσφερε και που συνεχίζει να του προσφέρει η Πολιτεία προσφορά και την πίκρα του δύναμη δημιουργίας
Επειδή, οι κοινωνίες, ιδιαίτερα σήμερα, χρειάζονται τρία πράγματα: το πρώτο είναι παιδεία, το δεύτερο είναι παιδεία, το τρίτο είναι παιδεία. Και η παιδεία χρειάζεται επίσης τρία πράγματα: το πρώτο είναι ο δάσκαλος, το δεύτερο είναι ο δάσκαλος, το τρίτο είναι ο δάσκαλος
Επειδή δηλαδή, η κοινωνία χρειάζεται τον Έλληνα δάσκαλο και του παραδίδει ακόμη τα παιδιά της με εμπιστοσύνη, ακουμπώντας πάνω του
Γι’ αυτό το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου δεν αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει σε κανενός είδους κακόβουλες γενικεύσεις (οι εξαιρέσεις, εφόσον υπάρχουν και αποδεικνύονται, καταδικάζονται από όλους) που δημοσιεύτηκαν τελευταία σε έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα του τόπου μας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΠΥΡΓΟΥ                                               Πύργος 05/09/2018...